Lang Haar

Lang HaarJa het is er dan toch van gekomen. Ik pretendeer alles behalve een beautyblogger te zijn want ik moet toegeven dat ik daar geen kenner van ben. Trail and error, dat is meer mijn genre als het op beauty-producten aankomt. Waarschijnlijk ook vaak overtuigd door geweldige reclamespots en dergelijke.

Toch maak ik even een uitzondering. Enkele dagen geleden zag ik een foto op Pinterest staan “How to grow long hair” met de verwijzing naar hun website. Uiteraard ben ik gaan kijken – zie, helemaal vatbaar voor reclame – want ik geef toe mijn haar is belangrijk. Meer nog, haar is voor mij het allerbelangrijkste accessoire! Als mijn haar niet naar wens zit dan is mijn dag slecht, dan staat geen één outfit me en ben ik bovendien alles behalve leuk gezelschap. Ik zal nog meer zeggen. Liever een prachtig kaspel met een aartslelijke outfit dan omgekeerd! Of misschien is dat net erover?

Bon, laat het duidelijk wezen dat haar iets heel belangrijk is voor mij. En ja hoor, als het aan mij zou liggen mag het zo lang zijn dat ik net geen problemen ondervind bij het naar toilet gaan. Niets boven prachtige lange lokken waar je bovendien de meest uiteenlopende kapsels mee kan maken! Maar helaas ben ik niet gezegend met weelderig en gezond haar en dus zoek ik naar manieren om er toch het beste van te maken.

Allereerst komaf maken met een aantal mythes. Eerst en vooral: er zijn geen wonder-middelen! Alle websites die beweren HET antwoord te hebben liegen je wat voor. De site waar de foto op Pinterest naar verwees had het over een speciaal brouwsel dat je zelf kon maken, uiteraard gebaseerd op oer oude technieken van de indianen die zoals je wel weet altijd prachtig lang haar hebben. Don’t be fooled. Indianenhaar net als Aziatisch haar is gewoon anders van structuur. Het is erg glad, stevig van vezel en sluik, je ziet dan ook nooit een Aziaat met natuurlijk krullend haar. De goede kwaliteit zorgt er ook voor dat extensions gemaakt worden van aziatisch haar. En dan dat brouwsel? Hoe sterk je haar al dan niet groeit hangt af van je haarwortel en het is dus onmogelijk om via een crème die je op de lengtes doet je haar sneller te doen groeien. Bestaat niet!

Wat ze uiteraard willen doen is het haar gezonder maken waardoor het minder gaat splitsen onderaan en daardoor minder snel gaat afbreken. Als je haar gezonder wordt en minder afbreekt wordt het uiteraard ook langer. Maar dat is niet zo simpel! Een sterk voedende conditioner of allerhande olie-brouwsels mogen je haar dan wel gezonder doen lijken en zachter doen aanvoelen. Het is slechts schijn want haar is nog steeds dode materie en dus kan gezonder haar pas starten van de wortel uit. Beschadigd haar zal dus niet miraculeus gezonder worden door een crème, wat dan weer niet wil zeggen dat het er niet gezonder kan uit zien! Het zal echter niet minder snel afbreken.

Wat kan je dan wel doen? Uiteraard is er de gehele rompslomp van een gezonde levensstijl met veel vitamine, water en sport bovenaan het lijstje. Maar je kan ook je haar goed verzorgen – altijd en overal – waardoor je uiteindelijk wel gezond haar zal groeien. Tenslotte zal het kersverse stukje dat net aan je hoofdhuid uit een haarzakje gekomen is ooit de punt zijn en dus kan je het maar beter goed verzorgen! In de komende week zal ik dan ook nog wat tips geven die ik gebruik om mijn haar zo gezond mogelijk te houden!